Skoči na glavno vsebino

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljena.

Poudarek je na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. V okviru tega dne se odvijajo različne dejavnosti, namenjene preprečevanju izgube hrane in zmanjševanju odpadkov.

1) Bolj podrobno o zavrženi hrani

2) Nasveti za manj zavržene hrane

3) Delo učencev

 

Problematika zavržene hrane je zelo pereča

Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 % pridelane hrane.

Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.

Ozaveščanje s plakati

Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi

VIR: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/4-slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane/

 

KNJIŽICE: RECIKLIRANA KUHARIJA – RECEPTI

 https://www.boljsi-svet.si/hrana-ni-za-tjavendan/dan-brez-zavrzene-hrane/

https://www.lidl.si/l/sl/katalog/reciklirana-kuharija-2020/view/flyer/page/1

https://www.lidl.si/l/sl/katalog/reciklirana-kuharija-2021/view/flyer/page/1

https://www.lidl.si/l/sl/katalog/reciklirana-kuharija-2022/view/flyer/page/1

Related Images:

Dostopnost