Skoči na glavno vsebino

29. september

MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI

IZOBRAZIMO SE O ROKIH UPORABE
Primer (Rok uporabe)KAKO ZMANJŠATI KOLIČINO ODPADNE HRANE

PREDLOGI SMOTRNEGA NAKUPOVANJA

9 NAMIGOV PROTI ODPADNI HRANI
Primeri (1, 2 ,3)

23 priporočil za zmanjševanje odpadne hrane

 

Pomen tega dne:

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih, sledita pa sektorja predelave in proizvodnje (20 %). Da bi pospešili prizadevanja EU na tem področju, Evropska komisija predlaga, naj države članice do leta 2030 za 10 % zmanjšajo količino odpadne hrane v predelavi in proizvodnji ter za 30 % (na prebivalca) skupaj v maloprodaji in potrošnji (restavracije, prehrambene storitve in gospodinjstva).

 

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu posebej pa še ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani posvetili posebno pozornost.

  • Ozaveščanje učencev o pomenu dneva za zmanjšanje izgub hrane (pouk, ODS, interesne dejavnosti, izbirni predmeti…):
  • 9 NAMIGOV ZA MANJ ODPADNE HRANE
  • MANJŠE PORCIJE
  • POJEM VSE, KAR VZAMEM
  • PLANIRAJ JEDILNIK TUDI DOMA
  • KUPUJEMO PAMETNO Z NAKUPOVALNIM LISTKOM, primer
  • KUPOVANJE »Ni vse dobro, kar se lepo«
  • POGLEJ ROK TRAJANJA
  • KOMPOSTIRAJ
  • DONIRAJ
  • Kultura prehranjevanja pri uživanju šolskih obrokov.
  • Spodbujanje pri šolskih obrokih, da vzamejo toliko hrane, kolikor je pojedo.
  • Spodbujanje učencev, da pojedo šolske obroke brez zavržkov.
  • Spremljanje količine odpadne hrane v šolski kuhinji.
  • Pogovori z učenci o sestavi šolskih jedilnikov in njihova mnenja (gospodinjstvo, SPH) – sodelovanje pri sestavi šolskih jedilnikov.
  • Ozaveščanje na spletni strani šoli.
  • Promocijski in izobraževalni plakati za šolskih hodnikih.
  • Koristne povezave.

Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane je bistveno za prehod na trajnostne prehranske sisteme. Z ukrepi za preprečevanje odpadne hrane se borimo tudi proti podnebnim spremembam, zagotavljamo več hranljivih živil za prehrano ljudi ter privarčujemo denar podjetjem in gospodinjstvom. Skupaj smo torej odgovorni za to, da zmanjšamo odpadno hrano na ravni potrošnikov. Vključiti je treba akterje na vseh ravneh: vlade, kmete in živilska podjetja, nevladne organizacije, raziskovalne in akademske institucije ter potrošnike.

KORISTNE POVEZAVE:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/raje-kot-v-smeti-pretvorimo-v-nove-jedi/

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/kako-ohranimo-sadje-in-zelenjavo-sveze-daljsi-cas/

VIR: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-2023/

SLIKA VIR: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-2023/

Related Images:

Dostopnost