Skoči na glavno vsebino

 ZNAMENITE SLOVENKE

 

Morda ste že kdaj slišali za Franjo Bojc Bidovec ali Ivano Kobilco. Gotovo pa še nikoli niste slišali za imena, kot so Angela Vode, Ida Kravanja, Alma Karlin in Josipina Urbančič Turnograjska.

Devetošolci smo na današnjem kulturnem dnevu najprej z učiteljico Andrejo razpravljali o položaju žensk nekoč in danes. Kasneje smo se razdelili v skupine in se podali na raziskovanje življenja prej omenjenih žensk. Vsaka skupina je predstavila in podrobneje opisala življenje ter dosežke ene izmed njih. Tako smo ugotovili, da je bila:

  • Franja Bojc Bidovec zdravnica v partizanski bolnici, ki se danes po njej imenuje Bolnica Franja;
  • Ivana Kobilica znamenita, mednarodno priznana slovenska slikarka;
  • Angela Vode komunistka in borka za ženske pravice;
  • Ida Kravanja prva slovenska filmska igralka, povabljena v Hollywood;
  • Alma Karlin pisateljica in svetovna popotnica;
  • Josipina Urbančič Turnograjska prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica.

Te podatke smo zapisali na plakate, ki smo jih kasneje prestavili sošolcem in knjižničarki Katji. Plakate smo izobesili po razredu.

Našo zadnjo dejavnost je likovno obarvala učiteljica Urša, saj smo risali portrete znamenitih Slovenk, ki smo jih spoznali. Ustvarjali smo na dva različna načina: tako da smo v ozadju portreta napisali ženskino ime ali pa da smo v njene lase napisali podatke, povezane z njenim življenjem. Naše umetnine bodo razstavljene na šolskih hodnikih.

Potek dneva nam je bil všeč, naučili smo se veliko novega in zanimivega o zgodovini žensk na Slovenskem.

Gal Brljavac in Žan Zakšek, 9. a

 

Related Images:

Dostopnost