Skoči na glavno vsebino

Predstavitev

Šolska shema sadja, zelenjave in mleka

V šolski shemi se učencem v osnovni šoli ter otrokom in mladostnikom v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane. Šolska shema vključuje tudi spremljanje in vrednotenje učinkov sheme ter obveščanje javnosti.

 

Izbor upravičenih kmetijskih proizvodov in živil v šolski shemi je razdeljen na ‘šolsko sadje in zelenjavo’ ter ‘šolsko mleko’, na ta način je razdeljeno tudi financiranje. Večinski delež financiranja se zagotovi iz proračuna Evropske unije, preostali delež iz proračuna Republike Slovenije.

S šolskim letom 2022/2023 se je zaključilo obdobje prve 6-letne strategija šolske sheme.

Izvajanje šolske sheme v Sloveniji

Ciljna skupina so učenci v osnovni šoli in otroci ter mladostniki v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s potrebnimi potrebami.

Upravičeni proizvodi so:

  • šolsko sadje in zelenjava, kjer imata prednost sveže sadje in zelenjave, dodatno v manjšini je lahko predelano (suho sadje ter kislo zelje in kisla repa);
  • šolsko mleko pri čemer ima prednost imata pitno mleko in mleko brez laktoze, dodatno v manjšini so lahko mlečni izdelki (jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec, skuta), vsi brez dodatkov, kot je sladkor, sadje, arome, maščobe, sol, začimbe, ojačevalci okusa.

 

Seznam upravičene vrste svežega sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov

V letošnjem šolskem letu bomo zopet razdeljevali sveže sadje in zelenjavo ter mleko in mlečne izdelke v okviru trajnostnega razvojnega projekta Šolska shema, ki je financiran iz strani Evropske unije. Projekt je namenjen uživanju LOKALNE hrane, kajti s podpiranjem tega projekta zagotavljamo živila, ki imajo višjo hranilno vrednost, manj aditivov, barvil in konzervansov, več vitaminov in mineralov. Zaradi krajših prevoženih poti pušča manjši ogljični odtis,  na izgled so lahko manj privlačna, vendar so kakovostnejša in bolj okusna živila. S tem, ko kupujemo lokalno hrano, ohranjamo delovna mesta v slovenskem kmetijstvu in prispevamo k samooskrbi, skušamo okrepiti lokalne kmetovalce in si tako zagotoviti bolj zdravo hrano, ki je pridelana bližje našem domu.

Related Images:

Dostopnost