Skoči na glavno vsebino

Naredimo spremembo«.

Več kot polovica svetovnega prebivalstva danes živi v urbanih območjih, delež pa naj bi se do leta 2050 povečal na 68 %. V mestih ima vsak predel svojo posebno zvočno kuliso. Te zvočne krajine prispevajo h kakovosti prostorov in sčasoma identificirajo mesta in skupnosti. Zvoki iz okolja vzbujajo misli, čustva in spomine, vplivajo na razpoloženje ali vedenje, vplivajo na enostavnost komunikacije in udobje življenja.

Življenje v mestih je povezano z intenzivnim prometom, ki je glavni vir hrupa, na katerega smo se navadili in se nam ne zdi več moteč. Kljub temu pa ta vztrajno vpliva na naš organizem. V zvočno sliko mesta se naložijo še zvoki industrije, prezračevalnih naprav, gostinskih lokalov in glasbenih prireditev, bolj ali manj glasni, bolj ali manj vsiljivi in moteči v različnih obdobjih dneva.

Hrup v okolju predstavlja nevarnost za naše zdravje, počutje in kakovost bivanja. Izpostavljenost izjemno glasnemu hrupu lahko povzroči stalno šumenje v ušesih in trajno poškoduje sluh. Hrup, ki morda ni dovolj glasen, da bi poškodoval naš sluh, je lahko moteč, nas vznemirja, povečuje raven stresa in tesnobe. Kronični stres lahko s časom prispeva k pojavu srčno-žilnih obolenj kot so povišan krvni tlak, povečana pojavnost arterijske hipertenzije in mišičnega infarkta. Tesnoba, ki jo povzroča izpostavljenost glasnemu hrupu, lahko negativno vpliva na naš prebavni sistem. Hrup lahko vpliva na naše vedenje, nas jezi in povzroči agresijo. Spori zaradi hrupa, se lahko zato končajo s fizičnim nasiljem.

Hrup je za mnoge od nas razlog, da se ne zbujamo spočiti. Tudi zvoki, ki vas ne prebudijo, lahko škodljivo vplivajo na kakovost spanja. Medtem ko nemirno spite, speči možgani še naprej registrirajo in obdelujejo zvoke, kar vpliva na kakovost spanja. Pomislite, kako razdražljivo je lahko že preprosto kapljanje vode iz pipe sredi noči, kaj šele bolj vsiljivi zvoki.

Otroci so v obdobju intenzivne rasti in razvoja na hrup še posebej občutljivi. Hrupno okolje v razredu ovira učenje, zlasti med tistimi s slušnimi ali učnimi težavami. Hrup vpliva tudi na učitelje, ki se z učenci v hrupnem okolju pogovarjajo manj ali krajša obdobja časa. Pogovori so glasnejši in bolj utrujajoči.

Zdi se, da je naša zvočna pokrajina vsak dan bolj hrupna.

VIR: https://nijz.si/moje-okolje/hrup/mednarodni-dan-ozavescanja-o-hrupu-2023/

Related Images:

Dostopnost