Skoči na glavno vsebino

Naravoslovna šola v naravi

NARAVOSLOVNA ŠOLA V NARAVI – 6. in 7. razred

2. do 6. 3. 2020, CŠOD Breženka

PETEK, 6. 3. 2020

Današnje jutro je bilo malo hladnejše in zelo mokro. Ponoči nas je uspaval rahel dež, zato smo po pravi plesni zabavi se dodobra spočil.

Jutranja telovadba je danes zgledala nekoliko drugačna. Potrebno je bilo pripraviti vse za odhod in pospraviti celotno sobo, napolniti svoje potovalne torbe ter pridobiti še zadnjo in odločilno oceno.
Po ureditvi sob, je sledil zajtrk ter priprava za učni pohod do Strunjanskih solin.
Deževati je prenehalo, vendar smo vseeno pripravili palerine, dežnike in pohodne čevlje. Odpravili smo se na pot.Opazovali smo naravo, se pogovarjali in družili. Videli smo tudi gojišče školjk, od koder smo včeraj dobili sveže školjke. Po prihodu smo si ogledali soline in poslušali, kako se pridobiva sol, kakšno orodje uporabljajo in zakaj ima “karjola” tako široka kolesa. Spoznali smo, kako to da sol ni rjave barve in katere rastline pomagajo pri tem, da se ustvari posebno dno. Seznanjeni smo bili z rastljinjem in tudi z vrstami ptic, ki obiskujejo ta naravni krajinski park. Ob solinarski hiški smo naredili kratek postanek, malicali in se vrnili nazaj proti domu. Ker se je vreme pooblačilo in ohladilo smo v domu raje poslušali predavanje o ribištvu, ki je bilo zelo zanimivo. Spoznali smo vrste mrež, vrste rib, vrste vab, različne načine lovljenja ter se naučili ločiti med sardelami in sardinami. Nato je sledilo še zadnje dejanje pred kosilom in odhodom domov. Dobili smo priznanja za najuspešnejšo delovno skupino v mnogoboju ter priznanja za najbolj urejeno sobo.
Bili smo zelo veseli in zadovoljni, da smo se potrudili in bili po petih dneh tudi nagrajeni.Sledilo je kosilo ter še zadnji pozdravi in slovo od osebja doma ter prijateljev in prijateljic iz OŠ Grad. Sklenili smo dobre prijateljske odnose in se bomo v prihodnje sigurno še kje srečali.
Polni lepih vtisov, znanja, izkušenj, delovni navad, prijateljskih vezi smo se naložili na avtobus in se odpravili proti domu, kjer bomo lahko staršem povedali vse dogodivčine, ki so se nam vtisnile in pripetile v tem tednu.
Bilo je zelo poučno, zabavno in igrivo zato nam bo šola v naravi ostala v lepem spominu in se je bomo z nasmehom spominjali tudi v prihodnje.

no images were found

 

ČETRTEK, 5. 3. 2020

Danes smo se zbudili v prekrasno sončno jutro. Temperatura je bila zunaj kar nizka, vendar smo se kot običajno ogreli z vajami. Toplo oblečeni smo odšli na kratki sprehod, naredili tekalne vaje in prebudili mišice in sklepe z gimnastičnimi vajami. Po zajtrku smo poskušali sobe čim boljše pospraviti ter se pripraviti za dopoldanski del. Na sporedu so bile aktivne športne igre ter nordijska hoja. Po skupinah smo se naučili pravilno uporabo nordijskih palic in naredili različne vaje ob obali. Nato smo se zbrali, malicali ter se dogovorili za pohod do Bernardina. Na poti smo opazovali rastline  ter kasneje tudi lepe hotele, vile in obmorske hiške. Na obrobju smo lahko opazili tudi Sečoveljske soline. Ob prihodu v samo središče Bernardina smo spoznali od kod ima mesto ime ter kaj so v zgodovini počeli v tem delu. Opazili smo tudi lepo in visoko cerkev, kjer je bil včasih samostan, danes je pa del hotelskega kompleksa, ki je izredno mogočen in velik. Pot smo nadaljevali skoz po obali vse do Pirana, kjer smo naredili kratki postanek. Pot smo nadaljevali vse do našega doma, kjer nas je že čakalo kosilo. Po kosilu smo imeli čas za druženje po sobah ter pripravo na današnji zaključni večer. Ob 14.uri smo igrali športne igre, se zabavali in kramljali na soncu ter se res lepo imeli. Ko nas je sonce dodobra ogrelo smo nadaljevali z delom po skupinah. Eni so spoznavali življenje v obrežnem pasu, drugi so se lotili priprave školjk. Spoznavali smo školjke v morju ter ugotovili kaj je polž. Res je bilo zabavno in zanimivo. Zelo zabavno se je bilo preleviti v prave kuharje. Školjke smo najprej dobro očistili, pripravili in narezali česen ter peteršilj. Nato smo pripravil vse za kuhanje. Bilo je zelo poučno in zabavno. Še boljše pa je bilo, ko smo lahko školjke na koncu tudi pojedli. Res smo pripravili pravo specialiteto. Sklenili smo, da bomo tudi doma poskušali kdaj postopek ponoviti. Nato smo se v sobah malo spočili in kasneje odšli na večerjo. Po večerji je sledil dogovor, kako bo potekala današnja zaključna zabava. Fantje so pripravili plesišče, dekleta pa so se šle urediti. Nato je sledila glasba in začeli smo z zabavo. Bilo je res noro in plesali smo in plesali. Družili smo se z drugo šolo in v prijateljskem vzdušju plesali skupaj v krogu. Čas je res hitro tekel, vendar smo vedeli, da bo kmalu zabave konec. Dogovorili smo se za še zadnji dve pesmi, da zaplešemo tudi v paru. Fantje so zbrali pogum, prosili dekleta za ples in odplesali še prečudovita zadnja plesa. Polni dobre volje in tudi malo zaljubljenosti smo se odšli uredit in pripravit za spanje. Jutri nas čaka naporno dopoldne, saj se približuje zaključek odličnega naravoslovnega tedna. Potrebno bo vse spakirati in pripraviti nazaj v kovčke in torbe. Starše že malo pogrešamo, zato se jutri ponovno srečamo in vidimo. Sedaj vam pa želimo še mirno noč in nasvidenje jutri.

DANAŠNJI MENI:

ZAJTRK: različni kruh (ovseni, polnozrnat, polbeli), maslo, marmelada, pašteta, čaj, kakav, čokolešnik, mleko, jogurt

MALICA: sirova žemljica, sadje, čaj

KOSILO: goveja juha, pečen piščanec, polenta, mešana solata

POPOLDANSKA MALICA: školjke

VEČERJA: mesna rižota, solata

no images were found

 

SREDA, 4. 3. 2020

Danes smo se ponovno zbudili zgodaj. Pričakalo nas je rahlo oblačno vreme, toda brez dežja. Tega smo se zelo razveselili in odhiteli na jutranjo telovadbo. Po opravljenih vajah smo se uredili za zajtrk. Dežurni so pripravili mize in ves potreben pribor. Ko smo se napolnili z energijo, smo nemudoma odšli pospravit svoje sobe, saj smo nekateri želeli popraviti včerajšnji vtis naših nepospravljenih sob. Dobili smo se v jedilnici, kjer nam je bilo razloženo vse potrebno za orientacijo v naravi in kako opravljamo kemijske meritve. Razdelili smo se v skupine in pričeli z reševanjem nalog. Nekateri so najprej reševali naloge v prostoru, drugi smo takoj odšli na teren. Orientacija v naravi se nam je zdela zelo zanimiva. Spoznali smo izraze, kot so kompas, azimut, stopinje, opisi poti, mikroskop. Seveda smo včasih bili zmedeni, ker smo zamešali, katera je leva in katera je desna stran. Pot nas je vodila vse po okolici našega doma in po naravi. Na določenih mestih smo lahko merili tudi temperaturo v malem in velikem jezeru ter morju. Ugotavljali smo lahko, ali je voda bazična in ali je morda od dežja kisla. Vmes smo pomalicali in se okrepčali. Rahlo nas je spremljala tudi burja in poskušali smo si najdi tudi zavetje. Kot skupina smo se dali v krog ali pa smo si našli mesto v hiškah ob igralih. Odpihnilo nas ni. Spoznali smo tudi določene značilnosti in življenje v vodi skozi mikroskop. Vse je bilo tako majhno, vendar ko smo pogledali malo bolje, je življenje v vodi zelo živahno in pestro. Po končanem orientacijskem pohodu smo odšli na kosilo in na popoldansko druženje, nekateri pa na kratek počitek. Druženje smo nadaljevali ob športnih igrah na različnih lokacijah. Nekateri so igrali košarko, drugi nogomet, tretji namizni tenis in odbojko, nekateri so navijali.

Nato smo po skupinah odšli podrobneje raziskovat obe jezeri. Po opisani poti smo sledili navodilom in spoznavali rastlinje in živali na tem območju in njihove lastnosti. Bilo je zabavno, sproščeno in poučno. Druge skupine so se pa spoznale z ultimate frizbijem. Spoznali smo različne zabavne igre, si podajali v paru ter se naučili tudi, kako se je potrebno dobro odkriti za sprejem podaje. Včasih nam je pomagala tudi burja, spet drugič nam je nagajala. Odvisno spet v katero stran smo se obrnili ali v desno ali v levo. Še sreča, da smo sedaj le vedeli, katera je katera. Odigrali smo tudi tekmo in se zelo dobro borili. Prav gotovo bomo jutri v času športnih aktivnosti namenili čas tudi tej zabavni igri. Sledila je večerja, nato pa smo se odpravili na večerni pohod. Bilo je zelo jasno. Nebo je bilo namesto oblakov prekrito s samimi zvezdami. Z lučkami smo se odpravili do ozkih ulic Pirana, vmes pa opazovali mirnost morja ter bližnja osvetljena mesta. Bilo je zelo čarobno in nekaj posebnega. Po vrnitvi smo imeli malo več prostega časa, ki smo ga ponovno izkoristili za druženje po sobah. Po umivanju in tuširanju smo se odpravili v postelje, saj je bil dan zelo pester. Polni novih spoznanj smo sladko zaspali in se pripravili na nove dogodivščine, ki nas čakajo jutri.

 

no images were found

 

TOREK, 3. 3. 2020

Danes smo se zbudili ob 7:15 v prekrasno sončno jutro. Nato smo se uredili ter odšli na jutranjo telovadbo. Pot nas je vodila ob obali, kjer smo naredili nekaj lahkotnih tekov in poskokov ter tudi gimnastične vaje. Sledil je zajtrk ter urejanje sob ter priprava za dopoldansko aktivnost. Pot do pirana nas je vodila ob obali, kjer smo lahko poslušali butanje valov. Po prihodu v mesto smo si najprej skupaj ogledali glavne kulturne in zgodovinske znamenitosti. Na Tartinijevem trgu smo imeli najprej malico, nato pa  smo se razdelili v dogovorjene skupine in pričeli s samostojnim raziskovanjem mesta. Bila je popolnoma drugačna slika kot včeraj, ko je bilo mesto temno in deževno, danes pa obsijano s soncem. Občasno je tudi rahlo pihal veter, ki mu pravimo burja. Iz katere strani je prihajal, nam je vedno kazal vrtljivi kip nadangela Mihaela na vrhu cerkve Sv. Jurija. Dobili smo določene naloge, zemljevide in odšli na potep po mestu. Spoznali in raziskali smo posamezne znamenitosti in si tudi prebrali pomembne podatke. Skupinsko smo reševali naloge, saj smo želeli prinesti svoji skupini čim več točk. Kako je bilo zabavno in samostojno! Po opravljenem delu smo imeli nekaj časa za raziskovanje središča. Nekateri so odšli na sok, drugi na sladoled, tretji so si pa privoščili nakup spominskih predmetov. Ko smo se vrnili v dom, smo lahko pregledali, kako so nam ocenili naše pospravljene sobe. Nekateri smo bili zelo veseli, saj smo mislili, da pomeni število v našem kvadratku, katero mesto smo dosegli. Kmalu smo spoznali, da to pomeni število doseženih točk za lepo pospravljeno sobo. Tako smo namesto prvega mesta dobili samo eno točko od petih. Sklenili smo, da bomo jutri boljši. Nato smo imeli kosilo, nato pa nekaj prostega časa za druženje in pogovarjanje. Ob 14. uri smo se razdelili v skupine glede športnih aktivnosti in volje. Fantje so se odločili za nogomet, košarko ter namizni tenis. Dekleta so igrala odbojko, nekatera pa so navijala pri gledanju tekem. Nato smo pričeli s popoldanskimi aktivnostmi. Predstavljeno nam je bilo ribištvo in morsko rastlinje. Raziskovali smo obalo in nabirali različne alge. Pri lovu je bilo kar nekaj uspešnih ribičev. Skupno smo ujeli tri ribe. Vreme se je v tem času rahlo poslabšalo in začelo je zelo pihati. Tudi ohladilo se je, zato smo odhiteli nazaj v dom, da smo se pogreli in pripravili na večerjo. Po večerji smo spoznali različne zanimivosti o slovenski Istri ter začeli z izdelovanjem skupinskih plakatov. Vsaka soba je izdelala svojega, da smo ga izobesili na vhodna vrata naših sob. Ker nam je ostalo malo časa, smo odigrali tudi nekaj družabnih iger ter se pogovorili o današnjem prekrasnem dnevu. Sledilo je umivanje in priprave na nočno spanje. Dan je bil zelo pester in aktiven, zato se že veselimo jutrišnjega. Upamo, da bo sonce ponovno na naši strani in da bomo imeli prekrasen morski orientacijski pohod.

 

DANAŠNJI MENI:

ZAJTRK: različni kruh (ovseni, polnozrnat, polbeli), maslo, med, sirni namaz, čaj, kakav, mleko, jogurt, kosmiči, voda, sadje

MALICA: makovka, mleko, sadje

KOSILO: goveja juha, pečenica, kislo zelje, pražen krompir, mešana solata

VEČERJA: fižolova enolončnica, puding

no images were found

 

 

PONEDELJEK, 2. 3. 2020

Učenci  6. in 7. razreda smo nestrpno čakali današnji dan, da se ponovno srečamo po zimskih počitnicah. Polni dobre volje in energije smo se razporedili na avtobus, se poslovili od staršev in ostalih učiteljev in ravnateljice ter se podali na pot proti Obali. Ker se dolgo nismo videli, je pot minila zelo hitro, ker smo si imeli povedati ogromno stvari. Skoraj celo pot nas je spremljalo sonce, toda po kratkem postanku in malici smo okoli 11. ure prispeli do oblačnega kraja Fiesa. Nastanili smo se v CŠOD Breženka, ki je tik ob našem morju. Po razporeditvi po sobah je sledil uvodni sestanek, kjer smo bili seznanjeni z vsemi pravili v domu. Podana so nam bila navodila glede obnašanja, dežuranje, pospravljanja, umivanja rok, urejenosti sob in tudi glede samega prehranjevanja po sobah, saj smo se podali na pot s polnimi nahrbtniki sladkih dobrot, če bi morda slučajno na nas pozabili odlični kuharji. Prav tako smo bili seznanjeni z dejavnostmi, katerih se bomo udeleževali med tednom ter pomen uživanja vode in čaja med aktivnostmi. Prav tako nam je vedno dostopno sveže sadje, s katerim bomo poskrbeli še dodatno za potrebne vitamine. Naj sporočimo, da v domu nismo sami, ampak so z nami nastanjeni tudi učenci iz osnovne šole Grad, do katerih smo bili v začetku malo zadržani. Imajo prav poseben narečni jezik, ki nam ni tako domač. Po kosilu smo bili razdeljeni v 11 skupin, in sicer naša šola je bila razdeljena v skupine od črke Č do J. Po teh skupinah bomo delovali cel teden in zbirali točke za končno zmago. Danes je bilo na sporedu tekmovanje v lokostrelstvu ter tekmovanju in preverjanju znanja o rastlinah, ki nas obdajajo okoli doma. Ves čas smo bili aktivni, kljub temu da so nas spremljale tudi dežne kaplje. Po končanih aktivnostih in po večerji smo se hitro odpravili v sobe, se oblekli in pripravili na nočni pohod. Z dežniki, lučkami in toplo oblečeni in obuti smo se odpravili do bližnjega mesta Piran in njegovega znanega, največjega, Tartinijevega trga. Bilo je zelo zabavno in tudi rahlo naporno. Kljub temu smo se vseeno odlično imeli, se že naučili tudi nekaj narečnih besed iz pokrajine Prekmurje ter sklenili že prve prijateljske stike z učenci iz osnovne šole Grad. Po napornem pohodu smo se šli umit, stuširat in pripravit na spanje. Potiho se bomo še malo pogovarjali, nato pa sladko zaspali, saj je za nami dolg in naporen dan.

 

DANAŠNJI MENI:

KOSILO: zelenjavna juha, testenine, bolonjska omaka, solata, voda, čaj, sadje

VEČERJA: ocvrt oslič, krompirjeva solata, voda, čaj, sadje

no images were found

 

 


Naravoslovni teden za 6. in 7. razred: 12. – 16. marec 2018, Rakov Škocjan

ČETRTEK

Zbudili smo se v sončno jutro in v pričakovanju dejavnosti današnjega dne odšli na zajtrk. Nato nam je vodja povedal, kaj bomo počeli in česa se bomo naučili. Odšli smo na prvo dejavnost v dveh skupinah. Veslali smo s kanuji in streljali z lokom na strelišču. Dosegli smo odlične rezultate in jih tudi zapisali. Po zdravem kosilu smo odšli v gozd in se tam preizkusili v plezanju in ziplineu. Za tiste, ki se bojijo višine, je bil to velik zalogaj, za nekatere prevelik. Nekaj učencev se je preizkusilo tudi v peki buhtljev in kuhanju enolončnice in tako poskrbelo za našo večerjo. Čaka nas še večerno druženje, po katerem bomo pridno odšli v postelje, saj vemo, da nas jutri čaka odhod domov.

Ana in Klara, 7. a

no images were found

.

 

SREDA

Danes,14. 3. 2018, smo se prebudili v veselo in sončno jutro. Po zajtrku smo se odpravili na daljši pohod,  ki nas je pripeljal do starih bunkerjev, ki so jih med 1. in 2. svetovno vojno uporabljali Italijani. Iz rovov smo imeli tudi čudovit pogled na udorno dolino Uniško koliševko. Ko smo prišli v dom, smo pojedli okusno kosilo, po kosilu pa smo imeli prosti čas. Nato smo se razdelili v 2 skupini, 1. skupina je poskušala zanetiti ogenj s kresilom, 2. skupina pa se je odpravila v gozd. Čez čas sta se skupini zamenjali. Sedaj čakamo na večerjo, ki ji bodo sledile večerne igre….

Eneja in Goran, 7. a

no images were found

 

TOREK

Danes smo se zjutraj zbudili in niti približno nismo vedeli, kaj nas bo doletelo ta dan. Zbudili so nas ob 7.00, nekateri smo se pa že prej. Najprej smo vstali, zatem pa pospravili in uredili sobe. Ob 8.00 smo odšli na zajtrk. Po zajtrku smo odšli v sobe ter se pripravili na dopoldansko dejavnost. Razdelili so nas v dve skupini. Prva skupina je najprej odšla v Zelške jame, druga pa v Ernestinino jamo. Potem smo se še zamenjali. Ogledali smo si tudi mali naravni most. Nato smo odšli na kosilo. Pripravili so nam govejo juho z rezanci, goveje zrezke v omaki, mlince ter za sladico čokoladni biskvit. Sledil je kratek počitek, zatem pa popoldanska dejavnost. Tudi tam smo se razdelili v dve skupini. Prva je šla nastavit kamero in hrano za živali, druga pa v Tkalca jamo in si ogledala veliki naravni most. Potem pa smo se zamenjali. Sedaj čakamo na večerjo, ki ji sledi ustvarjalni večer z učenci OŠ Otlica, s katerimi smo že navezali prijateljske stike.

Ana in Tjaša, 6. a

no images were found

.

PONEDELJEK

Danes smo učenci 6. in 7. razreda srečno prispeli v CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu. Ob prihodu smo dobili natančna navodila o urejanju sob, obnašanju in dežurstvu. Odšli smo v sobe, odložili prtljago in odšli na malico. Vrnili smo se v sobe in razpakirali ter postlali postelje. Po kosilu smo se odpravili na 10-kilometrski pohod proti Cerkniškemu jezeru, kjer nam je učitelj Polde povedal legendo o njegovem nastanku. Pri večerji smo se posladkali s carskim pražencem. Čaka nas še nočni sprehod po gozdu, nato pa spanje.

Lovro, Leon in Anej, 6. a

dav

sdr

sdr

Related Images:

Dostopnost