Skoči na glavno vsebino

V petek, 7. 4. 2023, smo učenci 9. a in 9. b odšli v Krško, kjer smo si ogledali več znamenitosti.

Najprej smo obiskali kapucinsko knjižnico v Valvasorjevi knjižnici, ki stoji v parku. To je soba, v  kateri  so vse knjige in pohištvo še iz časa kapucinov. Knjige so zložene po velikosti in so oštevilčene, platnice pa so narejene iz bukovega lesa. Knjižničarka nam je pokazala tudi originalen izvod Biblije, ki je sedaj restavrirana. Izvedeli smo, da je bila tam včasih tudi lekarna, ki so jo kasneje zaradi ohranjevanja knjig prestavili.

Eva

Nato smo odšli v GEN. Na začetku smo si ogledali, kako delujejo določene elektrarne, koliko elektrike porabimo in kako vzdrževati čisto okolje. Bilo je zanimivo, saj nisem mislila, da potrebujemo toliko elektrike. Preizkusili smo se kot operaterji elektrarn in z vključitvijo različnih vrst elektrarn v omrežje poskusili zagotoviti dovolj elektrike za uporabnike. Spoznali smo delovanje nuklearne elektrarne. V kleti pa smo lahko izvajali različne poizkuse. Vodič nam je pokazal Teslov transformator za ustvarjanje umetne strele. Ko je prižgal stroj, so zasvetile skoraj vse žarnice v prostoru. Spoznali smo napravo, s katero so se naelektrili lasje, če se držiš za kovinsko kroglo te naprave. Bilo mi je zabavno in hkrati osupljivo, saj sem to tudi preizkusila.

Katarina

Dan smo zaključili v Mestnem muzeju Krško. V njem smo izvedeli več o Janezu Vajkardu Valvasorju. Videli in ogledali smo si njegove knjige, med njimi tudi Slavo Vojvodine Kranjske. Prebrali smo si pa lahko tudi o njegovi družini in bogatem življenju. Na koncu smo na hitro obiskali še oddelek o nogometu, kjer smo videli fotografije najboljših nogometašev Krškega.

Zoja

 

 

Related Images:

Dostopnost