Ribe imajo po mnenju prehranskih strokovnjakov izredno pomembno mesto v prehrani, saj slovijo po izredno ugodni hranilni sestavi in so bogat vir visokovrednih beljakovin, vitaminov in mineralov. Zaradi specifičnega mesa z malo vezivnega tkiva predstavljajo kakovosten in uravnotežen obrok, njihovo uživanje pa je še posebej priporočljivo v kombinaciji z zelenjavo. Ribe izstopajo tudi z vidika vsebnosti esencialnih omega-3 maščobnih kislin, ki so med drugim izrednega pomena za zdravje srca.
Nasveti glede uživanja rib
Prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje rib enkrat do dvakrat tedensko. Zlasti manjše ribe je priporočljivo zaužiti s kostmi vred, saj so tako bogat vir vitamina D, kalcija in fosforja. Morske ribe so med drugim dragocene tudi zaradi visokih vrednosti joda in selena. Količina maščob v ribah je različna glede na vrsto rib, zato v prehrani poskrbite za raznoliko izbiro sladkovodnih in morskih rib. Ribe je priporočljivo uživati predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesne izdelke.
VIR in več na: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-slovenske-ribe-in-kje-dobimo-sveze